Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

"La República en España". Breu història d’un pasdoble.

cosmeb | 25 Abril, 2006 16:50

M’agrada pensar que les Bandes de Música van aparéixer, històricament, per democratitzar la música, perque quan els joves que havien fet el servei a la “Música” d’un regiment tornaven al poble eren capaços d’organitzar una banda, i amb aquesta interpretar música de sarsuela, arranjaments d’òperes, que fins al moment havient estan vedats a la gent més senzilla. Estam parlant de la segona meitat del segle XIX. I dins aquesta línia també van ser aquestes formacions les primeres que varen dur el “ball d’aferrats” als pobles. És per això que crec que no és casualitat que els anys 30 siguin uns anys “gloriosos” dins la història de les Bandes de Música. Vaig tenir l’oportunitat de fer una investigació sobre bandes de música els anys 30, la qual vaig centrar en el buidat de “La Almudaina” dels anys 1931 a 1936, els anys de la II República. Només vaig mirar els mesos d’estiu, però em va sorprendre la quantitat d’activitat cultural que hi havia a Mallorca en aquella época, i, concretament, la quantitat de Bandes de Música que existien en aquell temps. No només això, sinó que es podia llegir com anaven naixent orquestrines imitant les “band” americanes. (Segueix)

A on són els lliberals?

cosmeb | 20 Abril, 2006 13:05

El conseller d'educació i cultura, el conservador Francesc Fiol, va defensar fa unes setmanes la implantació a Palma dels ultracatòlics Legionarios de Cristo, que fan comptes educar els infants a l’estil dels temps del franquisme, separant els alumnes per sexe. Curiosament el senyor Fiol s’escudà en la Constitució Espanyola en nom de la llibertat docent. És una demostració més de la política “neocon” del Govern Matas. (Segueix)

Reivindicació de la República (una visió molt personal).

cosmeb | 13 Abril, 2006 23:28

Nascuts els darrers anys de vida del dictador, però sobretot educats i formats políticament en plena democràcia, la visió que la generació a la que pertany pugui tenir de la II República prové, com no pot ser d'altra manera, de la tradició oral familiar i/o dels llibres de història. Mai he cregut que la República fos una época conflictiva que directament conduís a la Guerra Civil, em sembla una mala forma de justificar allò que és injustificable: el cop d'estat, la dictadura feixista i la repressió franquista. La meva família va viure la guerra en el bàndol anomenat "nacional", el qual va aprofitar-se de la joventut d'aquella Mallorca per nodrir les files de l'exèrcit victoriós. La "tradició" familiar recorda sobretot les penúries, la fam de la pos-guerra. De la República se'n recorden les anècdotes locals, cap d'elles dolenta. Tal vegada que algú es va atrevir a cridar unes paraules mal sonants el dia del Corpus... en realitat res de dolent fins que va esclatar la guerra. Ans al contrari, he sentit contar els comentaris que es feien, les esperances que es dipositaven en la reforma agrària. Als carrers del poble una placa ens duu notícies d'aquella época: 14 abril 1932. L'escola va ser projectada i construïda per la República. Aquesta data gravada en pedra no l'han poguda borrar aquells que voldrien reescriure la història. (Segueix)

El món del còmic està d'enhorabona.

cosmeb | 06 Abril, 2006 09:21

D'enhorabona perque al Congrés dels Diputats, la cambra a on està representada la sobirania del poble espanyol, a on s'ha parlat recentment d'afers tan trascendentals com la pau, la fí del terrorisme, l'estatut de Catalunya... aquest dimarts passat s'hi va parlar de còmic. els que som aficionats a aquesta forma d'expressió cultural no podem fer menys que felicitar-nos pel reconeixement que significa la presentació d'una Proposta per crear el "Premio Nacional del Cómic", i que per començar s'hagi assolit la unanimitat. Una unanimitat doblement lloable en una legislatura tan complicada i crispada com està essent l'actual. (Segueix)

Desmemòria històrica (la segona part de 'Ca’n Domenge ara es diu Parc Mallorca', però no té res a veure).

cosmeb | 04 Abril, 2006 17:35

El dilluns 3 d’abril es debatia al Consell de Mallorca una moció presentada conjuntament pels diferents grups de l’oposició. Aquesta proposta era, principalment, un homenatge i reconeixement als demòcrates de la II República espanyola que van sofrir la repressió, i han estat injustament oblidats durant setanta anys. (Segueix)

Ca’n Domenge ara es diu Parc Mallorca.

cosmeb | 04 Abril, 2006 07:45

Al Ple del Consell de Mallorca d’ahir (3 d’abril) l’equip de govern de la institució es va despenjar batiant Ca’n Domenge amb un nou nom: Parc Mallorca. No sé si pensen que amb un canvi de nom “despistaran” a la ciutadania de la polèmica que ha envoltat aquest terreny propietat del Consell de Mallorca, polèmic d’ençà que el posaren en venda en unes condicions com a mínim “extranyes”. No és una tàctica nova, el PP també ha intentat jugar a embullar l’opinió pública anomenant l’hospital de Son Espases com a “nou Son Dureta”, i això quan sempre s’han negat a construir el nou hospital al solar de Son Dureta, un lloc a on tendrien unanimitat i tot el suport socal i polític. (Segueix)
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS