Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

La caricatura de Mahoma.

cosmeb | 08 Febrer, 2006 08:15

Es pot ser tolerant amb la intolerància? La història sembla voler demostrar-nos que no, la tolerància dels governs democràtics d’Europa amb l’Alemanya de Hitler va resultar fatal. Amb això no vull que entengueu un posicionament de principi en referència al tema que ocupa el títol d’avui: la caricatura de Mahoma. Aquest és un tema apassionant en la seva complexitat, que convida a una profunda reflexió sobre elevats conceptes com la llibertat d’expressió i la comprensió cap a creences i tradicions diferents de la nostra.Una afirmació clara i contudent de partida: la violència mai és legítima a l’hora de defensar una idea, per defensar les idees, les creences, els valors tenim l’arma de la paraula, de la raó. I qui prefereix l’ús de la violència perd bona part de les seves raons. A partir d’aquí s’ha de ser clar en la denúncia i rebuig de les agressions a ambaixades europees, a la crema de banderes o a l’assalt d’instal·lacions. Ja hem de lamentar la pèrdua absurda i inútil de vides humanes en una polèmica que va sorgir d’un còmic, d’una caricatura. Precisament quan un acudit gràfic sol ser una eina que demostra la intel·ligència tant del que la pensa i dibuixa, com del lector que entén el sentit i comparteix punts de vista amb qui ha creat l’acudit. Mirau per on un signe d’intel·ligència com és aquest ha incitat les més baixes passions, la irracionalitat més oposada imaginable a la intel·ligència. Sens dubte l’artista en qüestió tenia i té tot el dret a publicar la seva reflexió. Ara bé, també aquells que tenen conviccions religioses, una altra forma de percebre la realitat, tenen dret a sentir-se ofesos. No tenen dret a demostrar que estan ofesos cremant ambaixades i assaltat instal·lacions, però sens dubte tenen dret a sentir-se ofesos. Davant aquesta disjuntiva, cal que es demani perdó a qui s’ha sentit ofès? Com la reflexió, la pregunta és complexa, sobretot si s’interpreta que demanar perdó és com admetre barreres a la llibertat d’expressió. Tal vegada aquesta equació no té solució. En tot cas val la pena que entre tots perdem un poc de temps en posar-nos en la pell de l’altra, i pensar com hauriem reaccionat. Algunes reflexions finals, en forma de preguntes: l’Islam està extés des del Marroc fins a Indonèsia, a quants d’aquests països es produeixen fets violents de protesta? Són els mateixos països a on quasi diàriament tenim notícies d’altres fets violents per diferents motius? Si el foc s’ha extés amb tanta facilitat, no serà que la foguera ja estava preparada? Què ens ha duit a aquesta situació?

Comentaris

 1. anotherwrld

  Yes, I do think your opinion is righteous. (So do lots of people). Luckily majority of people are intelligent :).

  anotherwrld | 06/04/2008, 19:33
 2. anil sharma

  My point of view may differ from the other’s, but anyway I have may things to say on this subject. First, everything here is true. Second, check the information first, then comment it

  anil sharma | 04/04/2008, 13:01
 3. Afganistan
  Només un comentari per Martín (Hache), i és que la guerra a l'Afganistan no va ser il·legal, en aquest cas sí que tenia l'autorització de l'ONU. Per altra banda compartesc 100% la teva reflexió, en aquest tema ningú ha fet cap passa per "refredar l'ambient", ni des d'occident ni, per suposat, des del món islàmic integrista que és qui alimenta les protestes violentes.
  B. | 08/02/2006, 10:46
 4. "superioritat occidental"
  He anat al bloc de miquel àngel i he trobat aquest títol: superioritat occidental. Jo crec que sí que n'hi ha de molta superioritat occidental en tot això. Ens creiem superiors. Però és també lògic, acàs tenim altres fonts d'informació que no siguin occidentals? quants de vosaltres ha llegit un diari àrab? o un sol article? Jo crec que tot aquest tema se n'ha sortit de mida, lògicament, però en primer lloc perquè l'hem exagerat aquí a occident. I hem aconseguit que la notícia arribés als països musulmans, on els mitjans de comunicació també l'han inflat, i on governs i agrupacions islamistes l'han ultraexagerat encara més, fins a portar a aquests vergonyosos incidents, que inclouen morts. I jo acús com a culpable principal de totes aqeustes exageracions i manifestacions gairebé absurdes als mitjans de comunicació: primer als occidentals, i després als dels paÏsos musulmans. Aquests són els que han creat un clima d'enfrontament que no existia. El Pais, sense anar més lluny, hi dedicava aquest diumenge la portada i les tres primeres pàgines. I és que no continua morint gent a l'Iraq? a l'Africa? Per altra banda les morts que s'han produit per les caricatures tb. s'han de contextualitzar. A l'Afganistan encara dura una guerra il.legal que no ha acabat. Què hi fa encara allà l'exèrcit espanyol?
  Martín (Hache) | 08/02/2006, 09:34
 5. més caricatures
  Hola Cosme, al meu blog també hi tenc consideracions sobre les caricatures, que et convid a visitar. Crec que hi ha un fet essencial que molts de comentaris defugen: qui demasna responsabilitats (cremant banderes, tancant ambaixades, etc) a un govern pel que publica la seva prema lliure dissimula malament la seva vocació totalitària. S'ha de ser respectuós, òbviament, cap govern no és responsable de com siguin de mesurats i respectuosos els que publiquen coses.
  miquel àngel llauger | 08/02/2006, 08:53
 6. Si, cal demanar perdó
  I no perquè ens hagim equivocat conscientment... Perquè per nosaltres, el concepte de llibertat d'expressió és bàsic. Però hem d'admetre que hem ofès a milers de persones que només necessiten una mínima excusa per aparèixer per casa nostra i volar-se els ossos. És una qüestió de NO CONTRIBUIR A l'ESCALADA DE CONFLICTE....
  Holaiquetal | 08/02/2006, 08:40
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS