Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

Socialistes sense complexos.

cosmeb | 01 Març, 2012 09:00

Estam a punt de finalitzar el procés congressual, que ens haurà portat a fer canvis en les direccions del Partit Socialista, però també a obrir un interessant debat ideològic i sobre el model de partit, un procés que pens que ha estat prou productiu per marcar el nostre rumb els propers anys. No vull extendre'm sobre els diferents temes que hem tocat a les ponències polítiques del PSOE a nivell federal, o del PSIB aquí a les Illes Balears, sinó sobre una idea general que ha marcat no sols les ponències i els seus debats, sinó també les intervencions als informes de gestió, i que representa un sentir àmpliament majoritari dins el Partit Socialista en aquests moments. Aquesta idea és la de que cal "retornar" a les idees i els valors que caracteritzen el socialisme democràtic, la socialdemocràcia.

 

Darrera aquesta idea de "retorn" als valors socialistes, hi ha la percepció de que els havíem abandonat. El professor Vicenç Navarro ha estat especialment crític amb el PSOE, qualificant la política econòmica dels Governs de Zapatero com d'obertament neolliberals, fet que hauria motivat l'abandó del suport al PSOE per part de bona part del nostre electorat. Sense dubte aquest anàlisi del professor Navarro és actualment compartit per bona part de la militància socialista que així ho ha expressat a les seves intervencions als Congressos i també en forma d'esmenes que s'han debatut i aprovat.

Cal "retornar" al socialisme perquè la lògica dels mercats, o de les polítiques de caràcter neolliberal que es marquen des de Brussel.les, han obligat als governs socialistes a aplicar polítiques més pròpies del liberalisme econòmic que d'un model que posa l'estat com a eina per a la redistribució de la riquesa, per pal·liar les deficiències i mancances del mercat. Però també perquè hem viscut un temps de bonança econòmica i de guanys fàcils en els quals les idees dels neolliberals semblaven sumament atractives en el marc d'un capitalisme globalitzat en ple creixement i que semblava haver triomfat com a model de societat arreu del planeta. Sols la crisi mundial que patim ha vengut a desmuntar aquesta idea, però no ha tengut rival ideològic fins ara.

Es pot entendre, per tant, que en els darrers temps els socialistes, els socialdemòcrates d'arreu d'Europa, hem claudicat davant la política neolliberal, i no només això, la política ha claudicat davant el neolliberalisme econòmic, Josep Ramoneda en un recent article fins i tot citava un dels pares del liberalisme clàssic com John Stuart Mill per posar en evidència la manipulació del vertader sentit del liberalisme polític històric, del que van néixer els partit demòcrates o democràtics, que demanàven el sufragi universal... ara els hereus ideològics d'aquests liberals ens imposen governs tecnòcrates i la política econòmica en nom d'ocults poders anomenats mercats. John Stuart Mill, citat per Ramoneda, deia:“La idea d’una societat sostinguda només per les relacions i sentiments sorgits de l’interès econòmic és bàsicament repulsiva”. Certament el propi liberalisme democràtic ha perdut el seu sentit originari dins la crisi econòmica actual.

Si els liberal-demòcrates han caigut front a l'embat ideològic dels neocons, que pretenen una mena de "plutocràcia", govern dels rics o govern dels mercats, que arracona la política tal com la coneixem, i desvirtua la democràcia, també els socialdemòcrates ens hem trobat en retirada front a aquest atac ideològic. Cal per tant retornar al camí correcte, a aquell que reivindica la política com a eina que iguala els ciutadans a l'hora de participar de la presa de decisions, els quals si no és a través dels mecanismes polítics de la democràcia deixaran aquestes decisions en mans d'uns pocs. En el mateix sentit cal també reivindicar el socialisme com aquella ideologia que pretén corregir les desigualtats i les injustícies socials existents, actuant des de les institucions, per corregir uns mercats que de moment ens han demostrat sobradament que no s'autorregulen.

No és només la idea del "retorn" als valors i les polítiques que ens caracteritzen el que ens hem proposat als Congressos, crec que va més enllà, correspon redefinir a nivell internacional que volem fer, quina alternativa en política econòmica podem plantejar, i cal que comencem a exercir realment de socialistes, sense complexos. Aquest és el sentir dels Congressos del socialisme espanyol, i que ara hem de practicar, sense complexos davant una dreta que voldria imposar-nos el seu pensament únic, la seva ortodòxia econòmica, i en nom d'aquesta el seu model de societat que com es comença a albirar, és profudament injust socialment, és a dir, allò contra el que hem de lluitar els socialistes sense complexos. I el primer que hem de fer és no callar davant les injustícies que es cometen en nom de l'austeritat, en nom dels mercats, en nom del'ortodòxia, i recordar allò que deia Willy Brandt: "Permetre una injustícia significa obrir el camí a totes les que la segueixen".

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS