Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

COVID19: cap a una malaltia de col·lectius amb pocs recursos?

cosmeb | 27 Juliol, 2020 14:00

Es publicava a la premsa local una informació sobre un estudi que afirmava que s’havien fet més proves a persones de classes benestants (classes altes segons l’article) i menys a les que que podem anomenar classes menys afavorides. Es donaria per tant un biaix social en el control del virus, ja que s’haurien fet més proves PCR al que denomina classes “altes”. I perquè succeeix això? A l’article a que ens referim l’expert ho explicava per majors dificultats per accedir a la seva xarxa social, pitjor accés al sistema sanitari, no pel propi sistema, sinó per por de repercusions laborals, o per circumstàncies de com viuen que no entra a valorar.

 

També els símptomes semblen ser pitjors ja que correspondrien a persones amb major incidència de diabetis, obesitat, hipertensió o tabaquisme.

 

Sortint ja de les Illes Balears, i passant al moment actual, en que s’han donat “rebrots” a diferents llocs de la geografia espanyola, el cas de Lleida sembla emblemàtic, una investigadora consultada per un mitjà estatal deia durant el confinament:”No se pueden poner en marcha políticas de salud pública para controlar una pandemia teniendo miles de excluidos del sistema que están durmiendo en la calle". Aquesta afirmació es va veure dramàticament confirmada en el cas de Lleida, on es va informar que 12 dels 20 brots s’havien donat a empreses hortofrutícoles, és cert que s’ha de puntualitzar, com feia el mitjà:”No es criminalizar al temporero, sino que las condiciones en las que viven hacen difícil las medidas de contención". Aquests fets no venen de nou a qui hem viscut époques a Mallorca mateix on encara venien temporers a tomar ametlles o collir garrofes a alguna possessió, i dormien tots ells dins un mateix edifici, una nau agrícola, un estable que ja no empraven els animals... afortunadament el país ha evolucionat molt, però avui en dia, en temps del coronavirus, fets com aquests haurien de desaparéixer definitivament, per justícia social, certament, i per responsabilitat amb el conjunt de la comunitat.

 

Hi ha hagut altres “brots” sorgits de festes, celebracions familiars, activitats que tenen a veure amb l’oci, entre ells i a talld’exempleunes noces a Tudela, una celebració de Sant Joan a Castelló, un dinar d’amics a Alcanar (Tarragona), exemples de la manca de consciència ciutadana,ñ que veim massa sovint darrerament, la disciplina aconseguida durant els mesos de març, abril i maig, que va ser exemplar, ha estat substituïda pel relaxament, i aquest es paga car.

 

Curiosament el turisme no ha estat un dels elements determinants pel sorgiment de brots, vista la informació aquests apareixen majoritàriament per la irresponsabilitat a la que ens referiem just ara, però també a col·lectius que podem considerar menys afavorits o exclosos, pensem que a Canàries els brots que s’han donat han estat de migrants arribant a les seves costes, o a un centre d’acollida de Creu Roja a Granada.


El més important sembla ser ara tenir un bon sistema de rastreig, que afortunadament a les Illes Balears està funcionant amb molt bons resultats, permetent controlar els brots amb eficiència.

 

De cara al futur, i veient com a part de la irresponsabilitat, l’altra element que apareix com un problema a afrontar és que els col·lectius menys afavorits o en perill d’exclusió siguin els que més pateixin la COVID19 a partir d’ara, uns perquè es veuen obligats a conviure en condicions que haurien d’estar prohibides, altres perquè per diferents motius (no tenir accés a la informació, por de perdre la feina o de ser exclosos al seu entorn social...), aquest biaix s’ha de combatre amb força, també, des de les administracions responsables.

Fonts consultades:

https://www.ultimahora.es/noticias/local/2020/07/26/1183979/pruebas-pcr-mas-pruebas-entre-clases-altas.html

https://www.publico.es/sociedad/explotacion-migrantes-origen-rebrote-lleida.html

https://www.elmundo.es/madrid/2020/07/26/5f1da5fffdddffa3818b4616.html

https://www.abc.es/sociedad/abci-reuniones-familiares-origen-45-por-ciento-brotes-activos-espana-202007151051_noticia.html

https://elpais.com/sociedad/2020-07-10/el-mapa-de-los-brotes-de-coronavirus-el-40-tiene-su-origen-en-encuentros-familiares.html

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS