Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

Lliberals i intervencionistes.

cosmeb | 04 Juliol, 2006 07:07

Diferents consellers insulars del PP s'han definit al Ple del Consell de Mallorca com a "lliberals", front a l'oposició d'esquerres, a la que qualificaven de intervencionista. De la seva argumentació he deduït que es consideren a si mateixos com a lliberals pel fet de defensar la iniciativa privada, els drets dels propietaris de terrenys a fer amb ells el que vulguin, i també per possibilitar l'aprenentatge en tres llengües, i afavorir l'escola privada, ja que així donen majors opcions d'elecció als ciutadans.

Per contra, sembla ser que consideren a tota l'esquerra en bloc com a "intervencionistes" pel fet de defensar que una institució com el Consell Insular de Mallorca pot denegar l'interés general a un propietari i impedir-li fer negoci a costa del territori, amb l'argument d'un interés general superior que és la preservació d'un paratge emblemàtic. També ens consideren intervencionistes per dir que el Decret de Trilingüisme afavoreix l'ensenyament privat, perjudica els centres públics, crea situacions de desigualtat.

És una distinció simplista, dit això amb el major dels respectes. De fet no tenen res que veure amb Tocqueville, lament decebre'ls però de lliberals en tenen poca cosa més enllà d'un lliberalisme econòmic a ultrança que en realitat no és tal, com estan demostrant amb significatives mesures polítiques. Del lliberalisme clàssic n'han perdut pel camí la defensa dels drets individuals (més enllà del dret a la propietat), n'han perdut el laïcisme. Perque aquests mateixos consellers que es proclamen lliberals amb grans paraules, pertanyen al partit que s'ha oposat l'ampliació de drets i llibertats que ha significat, per exemple, la llei de matrimonis homosexuals. El PP, el partit dels auto-definits com a lliberals, és el partit que es manifesta al costat de la jerarquia eclesial per exigir l'ensenyament de la religió catòlica, i el tracte privilegiat cap a aquesta confessió per part de l'estat. Això és intervencionisme, intervencionisme moral, però intervencionisme al cap i a la fí.

Comentaris

 1. Liberalismo

  Creo que te confundes en algunos aspectos, querido Cosme.

  El PP no es un partido liberal o tiene poco de liberal pero es mucho más liberal que los partidos de izquierda. Es más, el PP ha defendido la libertad de la persona a labrarse su propio camino en ámbitos no económicos. La defensa de la propiedad privada sin usos confiscatorios, la defensa de la libertad de los padres a elegir lengua, colegio y asignaturas son sin duda libertades individuales que la izquierda no respeta por cuanto prefiere imponerlas desde arriba con posiciones más paternalistas. Los liberales no defienden la escuela privada por principio, pero es su consecuencia. Los liberales abogan porel derecho a llevar sus hijos donde deseen. De ahí que el cheque escolar sea una gran solución: o que el Estado no me haga pagar impuestos por el servicio de la educación o bien que me abone la cantidad que pagar por ella (cheque escolar).

  La Iglesia Católica en general es tan poco liberal como la izquierda, es decir, ni uno ni el otro no son nada liberales.

  Los fines superiores a los que hay que supeditar las libertades (entre ellos, la propiedad privada y sus usos)forman parte de proyectos colectivos (salvaciones de lengua,paisaje,naturaleza, pequeño comercio...) que por definición tienen un coste: el recorte de libertades y derechos individuales.

  El PP no es un partido liberal, pero aun no siéndolo, es más liberal que la izquierda. Sobre el derecho a casarse de los homosexuales forma parte del disparate y de la pérdida del sentido común y no creo que valga la pena ni comentarlo.

  Un liberal | 01/12/2006, 21:57
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS