Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

“Mani pulite” o “It's the economy, stupid”?

cosmeb | 20 Maig, 2010 16:18

Blog publicat a IBDIGITAL el 12 de Maig de 2010.


Giulio Andreotti afirmava que el poder només desgasta a qui no el té, i vista la biografia del tres vegades primer ministre italià, present a la vida política del país des de 1946, senador vitalici des del 1991 i encara proposat per presidir el Senat el 2006 per part del centre-dreta, està clar que ho afirmava amb un cert coneixement de causa.

 

Essent Andreotti (il divo Giulio) un dels protagonistes de la “Tangentopoli", que més endavant es destaparia amb el procés judicial conegut com "Mani Pulite", no sé si hauríem d'afegir a la reflexió que l'excés de poder tendeix a podrir i auto-destruir-se. El cas és que ja començam a parlar d'enquestes, i als mitjans de les nostres illes ja apareixen comentaris i reflexions sobre la influència que la nostra "Mani Pulite" particular tendrà sobre l'electorat.

La forta base electoral del PP fa sospitar a més d'un que el mapa electoral no es mourà significativament, d'altres afirmen que el partit que acabarà pagant seriosament les conseqüències de la crisi de la corrupció política a les Illes Balears serà Unió Mallorquina.

Tenc el meu propi punt de vista, coincident en part amb alguns analistes polítics de la nostra terra: estam davant un canvi de cicle, i en circumstàncies no alterades per situacions d'excepció com les actuals, ens trobaríem davant un bipartidisme més perfecte, a on el tercer element en joc podria ser una esquerra amb matisos verds i nacionalistes unificada i enfortida, i un gran dubte sobre el futur del centre liberal, espai que tradicionalment ha existit a Mallorca (fins i tot en temps de la coalició PP-UM va aparèixer i obtenir escó UIM). De totes formes, com deia, hi ha circumstàncies excepcionals que ens conviden a pensar que no serà tan senzill endevinar quin mapa electoral quedarà d'aquí a un any.

Andreotti sembla ser que s'equivocava: sí que desgasta el poder (tot i que certament una llarga oposició també desgasta), sobretot quan hi ha l'economia per enmig. Qui no recorda aquell famós “it's the economy, stupid” de la campanya de l'aspirant Bill Clinton a la presidència dels Estats Units el 1992? Que ho demanin a tots i cadascun dels presidents del govern i primers ministres d'Europa: l'economia, la “butxaca”, influeix a l'hora d'exercir el vot, i no distingeix colors polítics, a pesar del PP , que vol treure pit amb l'ajustada victòria del tory Cameron a Gran Bretanya. Si repassam el panorama polític comprovarem que el darrer govern en ser castigat no ha estat el del laborista Gordon Brown (que també), sinó el de la pròpia canceller Merkel al Bundesland de Renània, on ha perdut la majoria al Bundesrat (Senat), a pesar que va tenir la sort de que el càstig electoral inicial se l'endugué el seu soci de la “Große Koalition”, l'SPD. Merkel ara es troba en pacte amb un soci, els liberals, que prometien baixar els imposts, cosa que no han pogut fer per por d'augmentar el dèficit. Però no s'atura aquí, també Sarkozy ha viscut una sonada derrota del seu partit a gairebé tota França a les eleccions regionals. I estam parlant dels vaixells insígnia d'Europa.

Sens dubte uns resultats i altres, cap d'ells excessivament clarificadors, cap d'ells abocant a unes majories absolutes incontestables, apunten al desconcert de la ciutadania, a la incapacitat dels governs de donar respostes a una crisi econòmica que s'escapa al control no ja dels governs, sinó dels grans “gurus” de l'economia mundial.

El 2011 els votants de les Illes Balears recordaran el nostre “Mani Pulite” particular, i tenc la certesa que molts d'ells votaran, o deixaran d'anar a votar, influïts pels aconteixements viscuts devers la Via Alemanya. Però també, no ho oblidem, “és l'economia”, i la capacitat dels partits i els seus candidats de generar confiança en els ciutadans envers el seu futur serà un valor molt a tenir en compte, clar que... qui confiaria les gallines a la guineu?

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS