Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

Laics del món, uniu-vos!

cosmeb | 21 Novembre, 2006 07:45

Em permetreu el tò tal vegada una mica exagerat del títol d'aquest blog d'avui, en reivindicació del laicisme, però és un impuls fornt al que consider l'excessiva combatitivitat de la jerarquia de l'Església Catòlica espanyola durant els darrers temps. Han pres cartes en política, no només en qüestions morals, sinó educatives, i fins i tot han parlat de la lluita anti-terrorista. Aquests dies hem conegut la seva darrera creuada: contra l'Educació per a la ciutadania.

Llegesc a algun medi digital afirmacions com aquesta:

"la Conferencia Episcopal Española (CEE) se ha volcado ahora en una campaña de choque para desactivar, en lo posible, los contenidos más vidriosos de la controvertida asignatura de Educación para la Ciudadanía, que se implantará de manera obligatoria en el sistema educativo."

Em preocupa, com podeu suposar, la combatitivitat d'una jerarquia decididament ficada en política. Em preocupa i em deceb, perque l'ESglésia Catòlica és una potència dins la societat espanyola, ho ha estat històricament, i ha tengut un paper, en ocasions, altament positiu, com durant la transició i els darrers anys del franquisme, clar que en aquells temps uns vents diferents inflaven les veles de la barca del pescador, els vents modernitzadors del Concili Vaticà II.

Vents que a poc a poc s'han anat aturant, i que actualment ja estàn de reculada. A pesar de tot la jerarquia purpurada segueix amb les seves curolles, continuen decebent a qui en un moment donat pogueren ser creients o projectes de creients, com jo mateix, però que ens quedam preocupats i decebuts quan llegim declaracions com les següents, extretes de la nota de premsa de la Conferència Episcopal sobre unes Jornades d'Estudi de l'Educació per a la Ciutadania:"El Presidente de "Profesionales por la Ética", Jaime Urcelay Alonso, ha cerrado la sesión de la mañana con la ponencia titulada Antropología subyacente en el currículo del área de Educación para la Ciudadanía, en la que ha indagado en el modelo de hombre que se presenta en los contenidos curriculares de la asignatura y ha dado algunas pistas para discernir en qué medida este modelo es conciliable con la antropología cristiana. El ponente ha señalado algunos aspectos fundamentales de la antropología subyacente como, por ejemplo, un ser inmanente ajeno a su Creador, sin trascendencia y, por lo tanto mutilado en su realidad; un hombre en el que las facultades espirituales del alma son eclipsadas por el nivel del conocimiento sensible y los afectos; un ser humano autónomo que se construye a sí mismo y que no puede conocer la verdad ni objetivar el bien, y cuya sexualidad no es constitutiva sino el resultado del deseo y la elección."

Enteneu, com entenc jo, que segons el ponent les "facultats espirituals" de l'home queden eclipsades per la llibertat en la seva sexualitat?

Pel que podem comprovar l'Església Catòlica, almenys la seva jerarquia, segueix obsessionada pels vells tabús de fa segles. Tabús que ara pretenen perpetuar a través de l'ensenyament.

Ha clausurat les jornades el cardenal Cañizares que ha acabat dient:"Ante esta ley sólo cabe o el que se retire o el movilizarse, en los niveles de opinión pública y de objeción de conciencia,"

No és hora de que els laics, la gent que desitja una societat laica, unes institucions laiques, s'organitzin públicament per respondre a les pressions de la jerarquia de l'Església Catòlica, en defensa de la llibertat, de la llibertat de pensament, de la llibertat d'educació?

No és necessària una resposta en favor del laïcisme front al paper protagonista que reclama la jerarquia catòlica? Que en pensau?

Comentaris

  1. Crida l'atenció...

    ...que l'església dediqui més esforços a 'perseguir' als no-catòlics volent imposar les seves tesi que a 'viure' la vessant social dels evangelis.

    Es dóna més importància a la forma que al fons; la litúrgia catòlica per damunt de la praxi cristiana.

    Crec que era Juanjo Millàs ( si no ho era, perdó ) que en un divertit article de la contraportada de El País deia que algú hauria d'explicar a certes jerarquies que el matrimoni entre persones d'un mateix sexe no es obligatori :-)

    TONI ROIG | 21/11/2006, 11:52
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS