Administrar

Parlam de política, actualitat i reflexions personals.

Mallorca presidirà l'Arc Llatí.

cosmeb | 18 Febrer, 2009 19:46

"El Consell de Mallorca assumeix per primera vegada, serà el proper divendres, la presidència d’Arc Llatí, un òrgan de participació europea que es va constituir l’any 1999 i al qual pertany des de la seva constitució la institució insular. Es tracta d’una associació que agrupa setanta entitats supramunicipals, entre diputacions, consells insulars, departaments i províncies —d’Espanya, d’Itàlia i de França—, i que participa en les polítiques de la Unió Europea dirigides a les entitats locals."

 

Extret de la web del Consell de Mallorca


"El conseller de Presidència, Cosme Bonet, ha explicat en roda de premsa que aquest divendres a l’Assemblea General d’Arc Llatí que es celebra a Torí, la presidenta Armengol assumirà la presidència pels propers 2 anys. Una de les intencions és que Mallorca i el Consell guanyin més pes institucional i prestigi a Europa.

Cosme Bonet ha recordat que Arc Llatí és un espai de cooperació entre col·lectivitats territorials en el qual es desenvolupen actuacions integrades en diferents àmbits estratègics per a la cohesió econòmica i social dels territoris que el componen. Aquesta cooperació és clau en el procés de reequilibri entre el nord i el sud d’Europa, tal com assenyala la Unió Europea en l’Estratègia territorial europea.

Per la seva banda el conseller de Cooperació Local, Miquel Roselló, ha explicat que una de les tasques importants d’aquesta nova etapa d’Arc Llatí que presidirà Francina Armengol és l’elaboració d’un Pla Estratègic, 2010-2015, un pla consensuat per les diferents entitats locals, i que es distribuirà en 4 grups temàtics, la cohesió social; medi ambient i el territori; cultura i immigració; i la mediterrània, les relacions entre les dues voreres.

Roselló ha recordat que el 31 de gener i l’1 de febrer passats es va celebrar a Mallorca l’Assemblea General d’Arc Llatí, en què es varen posar en comú problemes compartits i derivats de la insularitat, i se va constituir una Comissió específica del tema de la qual formen part Còrsega, Sardenya i les Balears
."

A pesar que fa anys que el Consell forma part d'aquesta associació, ARC LLATÍ, de governs locals "intermitjos", el cert és que  mai havia assolit tant de protagonisme, ni tanta responsabilitat. Aquest tipus d'entitats ens situen dins Europa, ens visualitzen en el marc d'unes estructures que tenen massa tendència a només atendre els estats i deixar de banda altres nivells governamentals força importants. Les Regions fa anys que lluiten i han assolit un cert protagonisme amb el Comitè de les Regions, les entitats locals, en canvi, participen en programes puntualment, però només són interlocutors davant Brussel·les quan tenen la capacitat d'associar-se i defensar els interessos comuns.

Aquesta és la via actual de fer participar els governs locals en el procés europeu, i com sabem essent els governs locals els més propers als ciutadans, és de lògica pensar que és una passa més en el sentit d'apropar la llunyana "Europa" a la ciutadania.

D'altra banda des del Consell assumim aquest repte que significa Arc Llatí en un moment especialment interessant, ja que a través d'Arc Llatí podrem participar en el denominat "procés de Barcelona", el qual, apadrinat i copresidit per Sarkozy, està començant a caminar aquests dies per apropar les dues riberes de la Mediterrània. (Vos recoman una visita a les webs "linkades" en aquest comentari.)

Ben segur que tenim per davant dos anys força interessants, dos anys en que situarem Mallorca en el mapa de la Unió Europea.

 

Comentaris

  1. Carretera Vella de Pollença a Lluc

    Desprès de que la conselleria d'hisenda i innovació al BOIB 17-12-2007 l'inclogues al catàleg i mainfestas que es delimitaria, segueix sense delimitar.

    Perque segueix una carretera Pública com aquesta tancada desprès de 4 anys de reivindicacions i 14 mesos de la resolució de la Conselleria d'Hisenda i Innovació?

    Moltes gràcies.

    Camins | 18/02/2009, 21:05
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS